lauantai 2. heinäkuuta 2011

VANHAN KIRJALLISUUDEN PÄIVILLÄ

Olin tänään miehen ja parin ystävän kanssa Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivillä. On aina mukavaa käydä paikassa, joka on täynnä hyviä (käytettyjä!) kirjoja ja kirjojen ystäviä. Tämän vuoden teemana oli kirjallisuus ja rikokset. Aihetta lähestyttiin monesta näkökulmasta. Ohjelmassa oli luentoja niin plagioinnista, kirjavarkauksista, kuin rikoksista kirjojen aiheena. Kävimme seuraamassa kahden dekkaristin, ruotsalaisen Åke Edwardsonin ja suomenruotsalaisen Marianne Peltomaan keskustelua. Se kävi hyvästä kielikylvystä. Kirjailijat kertoivat muun muassa, mistä ammentavat aiheensa ja henkilöhahmonsa.

Tietysti tuli tehtyä myös kirjaostoksia. Esittelen kuvateksteissä omat kolme ostostani. En ole elämässä mikään yhden tien kulkija ja se näkynee myös kirjavalinnoissani. Lisäksi vanhempi poikamme sai tuliaisiksi uudemman käännöksen Salingerin Sieppari ruispellossa -kirjasta ja nuorempi Ahmed Ahne -sarjakuvakirjan. Lisään vielä muutaman kuvan ja sitten uppoudun uusiin kirjoihini.


Dekkaristit Åke Edwardson ja Marianne Peltomaa keskustelemassa

Luettuani takatekstin Jorge Amadon Ihmeiden markkinoista en voinut vastustaa kiusausta. Latinalaisamerikkalaisen maaginen realismi on aina ollut heikkouteni. Marquesin Sadan vuoden yksinäisyydestä se aikoinaan alkoi... Ostoksen hinta oli 8 euroa.

Näin vähän aikaa sitten kirjakaupassa 1200-luvulle sijoittuvan historiallisen romaanin, jossa runoilija ja tiedemies Omar Khaijam oli yksi päähenkilöistä. Sillä kertaa se sai jäädä vielä kauppaan. Kohta menen kyllä ostamaan sen. Romaani yhdessä professori Jaakko Hämeen-Anttilan henkilöhistorian kanssa takaa nautittavan lukupaketin. Hinta 10 euroa. Kun ennen kirjapäiviltä lähöämme esittelin ostoksiani seuralaisilleni, innostui samassa pöydässä sattumalta istunut 88-vuotias hurmaava herrasmies lausumaan ulkomuistista useita Khaijamin runoja. Se kruunasi päiväni!

Älkää hämmästykö! Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä ostoksenani esittelen Mika Kallioisen teoksen Rutto & rukous. Tartuntataudit esiteollisen ajan Suomessa. Kirjassa esitellään yleisimmät tartuntataudit, niiden vaikutukset ihmisten elämään, leviämismekanismit, hoitomahdollisuudet jne. Todella mielenkiintoista ainakin minusta, jota kiinnostaa historia erityisesti arkielämän näkökulmasta. Toisaalta suurilla tautiepidemioilla on ollut vaikutusta myös kokonaisten kulttuurien kehittymiselle. Tämän säästän syyspimeille takan ääreen. Hinta 12 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti