lauantai 6. elokuuta 2011

TERHIN LIKÖÖRITEHDAS

Lopetin marjamehujen keittämisen pari vuotta sitten, kun kukaan ei enää tuntunut olevan halukas niitä juomaan. Vain limut kelpaavat, hyvässä lykyssä myös kaupan vihreä Mehukatti. Herukat kuitenkin tuottavat uskollisesti hyvää satoa. Piirakkamarjojakaan ei tarvita rajattomasti. Osan marjoista lahjoitan pois ja osa käytetään liköörin valmistukseen. Likööriresepti on riittävän yksinkertainen tällaiselle kärsimättömällekin sielulle:
 •  2 litraa marjoja
 • 1 litra kirkasta viinaa
 • 500g (tai enemmän) sokeria
Laita marjat ja viina lasipurkkiin ja anna seistä valoisassa paikassa 3-4 viikkoa. Hölskytä välillä. Lisää puolet sokerista, anna seistä vielä noin viikko edelleen hölskytellen. Siivilöi marjat pois ja lisää loppu sokeri. Sokerin liuettua pullota likööri ja yritä pitää se kaapissa edes muutama kuukausi. Parhaimpaan tulokseen pääset, jos unohdat koko juoman pariksi vuodeksi.

Voit maustaa likööriä lisäämällä purkkiin vaikka vaniljatangon, minttua tai neilikoita. Käytämme viinana yleensä vodkaa tai Koskenkorvaa, mutta joskus likööriin on lisätty vaikkapa bacardi-pullon pohja tai tujaus konjakkia. Itse tehty likööri on mukava joulutervehdys naapureille tai kahvipöydän herkku. Hienoaromisen tervetuliaisjuoman saat tilkasta likööriä yhdistettynä kivennäisveteen tai kuohuviiniin.

Vasemmalla valmistumassa punaherukkalikööriä. Oikealla testiannos raparperia ja kuivattua minttua. Odotamme jännityksellä!

7 kommenttia:

 1. Hyvä idea. Pitäisiköhän kokeilla...

  VastaaPoista
 2. Mie kans aattelin kävästä poimiin meän pensaat tyhjiksi ja kokkeilla :) Kiitos reseptistä ja ko jaoit sen meän muitten kans :)
  Terkuin,
  Satu

  VastaaPoista
 3. Satu: Toivottavasti pidät lopputuloksesta. Meillä ainakin on aina onnistunut lukuunottamatta kertaa, jolloin läträsimme juomaan liikaa sokeria. Siitä tuli niin öklöä, että koko satsi päätyi viemäriin. (Ja minä kun pidän makeasta:))

  VastaaPoista
 4. Hi Terhi,
  Itse olen tehnyt kirsikoistani rommikirsikoita: kivet pois (jos ei omista siihen suunniteltua työkalua, klemmarista voi vääntää oivan), purkkiin, juoksevaa hunajaa päälle, ja kirkasta rommia niin että kirsikat peittyy. Sitten pari päivää käännellään ylös-alas niin, että hunaja on sekoittunut. Valmiita muutaman kuukauden päästä. Vaikk jouluksi. Erinomaisia suklaa-muffinssien "koristeeksi" ennen uuniin menoa. Vois onnistua mokkapaloillekin. Ja sen liemen voi sitten lopux nauttia "liköörinä". Aikasemmassa asunnossa puu tuotti ainakin 20 litraa kirsikoita syksyisin. Nykyisessä onneksi vain litran (vähemmän mehukasta kivenpoistohommaa).
  terv. @

  VastaaPoista
 5. Kiitos @! Tuo kuulostaa herkulliselta. Ensi vuonna kokeilen tuota!

  VastaaPoista
 6. tarvitsetteko juomanmaistajaa? minä, minä, MINÄ s-posti:...

  VastaaPoista
 7. Hauskaa, että tämä likööriteema erityisesti kirvoittaa lukijoissa kommentteja. Tietysti tarvitsemme maistajan!

  VastaaPoista