lauantai 25. helmikuuta 2012

TERVEISIÄ TALVILOMALTA

Apua! Missä näistä minä asun?


Olemme kotona taas. Lähdimme Vuokatista kohti kotia eilen puolilta päivin ja noin kahdeksan tunnin ajomaratonin jälkeen kurvasimme kotipihaan. Tai olisimme kurvanneet, jos olisimme päässeet. Ajoväylän pihaan tukki liki metrin korkuinen jäätynyt lumivalli. Toisin kuin muualla pääkaupunkiseudulla, meillä Vantaalla aurataan viipymättä jopa meidän piskuinen kotikatumme. Lunta riitti luonnollisesti itse pihassakin. Miesväki loi ensi hätään ripeästi kapean polun, jota pitkin ruokatavarat ja äiti saatiin sisälle. Valmiiksi saatu iltapala ehti odottaa hyvän tovin ennen lumimiesten sisälle tuloa.

Lomareissumme meni todella mukavasti. Ehdimme nauttia ulkoilusta (opin viimein löytämään lukemattomista lomahuoneistoista omamme), ystävien vierailuista sekä puhtaasta laiskottelusta. Innostuimme katsomaan urakalla joululahjaksi saatua Salaisten kansioiden DVD-boxia. "Hallitus ei myönnä asiaa" ja "Totuus on tuolla ulkona" ovat tällä hetkellä suosittuja sloganeita perheessämme.

Esikoinen arveli, että tämä oli hänen viimeinen hiihtolomansa perheen kanssa. Abiturientilla on kuulemma jo muuta tekemistä. No, se jää nähtäväksi. Hämmästyttävintä tällaisissa reissuissa on se, miten paljon sutjakkaampaa lasten mobilisointi on kotiin palattaesssa kuin reissuun lähdettäessä. Minkäänlaisesta etukäteispakkaamisesta tai muusta sellaisesta on turha haaveilla ennen matkaa - etenkään jos matkustusvälineenä on oma auto ja lapset tietävät, ettei matkalta ole mahdollista myöhästyä. Mutta kun perillä aletaan puhua kotiinpaluusta, paljastuu pojistamme uskomaton määrä oma-aloitteisuutta ja vastuunottokykyä. He ovat vapaaehtoisesti tyhjentämässä jääkaappia ja viemässä roskia. Kaikki mikä nopeuttaa kotiinpääsyä ja kavereiden tapaamista edes hiukan, sujuu nuorilta miehiltä kuin tanssi. On tietysti ilo huomata, että tällaista uinuvaa potentiaalia on olemassa. Olisi hauskaa, jos sen saisi aktivoitua useammin.

4 kommenttia:

  1. Taitaa olla reilusti yli 10 vuotta aikaa siitä, kun viimeksi kävin Vuokatissa laskettelemassa. Moni asia on varmasti muuttunut, mökkejä rakennettu lisää ja rinteistä pidetään toivottavasti hyvää huolta. Muistelen käyneeni siellä myös uimahallissa ja hiihtämässä, mutta hauskasta reissusta huolimatta mikään ei ole saanut minua sinne palaamaan. Voisin laittaa kohteen sinne "joskus"-listalle.:)

    Hauska tuo mökkikylä, jossa kaikki mökit näyttävät samanlaisilta. Kai niihin olisi silti voinut rakentaa edes joitakin pieniä tunnistamista helpottavia yksityiskohtia...

    VastaaPoista
  2. Kiitos vierailusta, Valua Kuvasa! Odota vain, kunhan lapset kasvavat;) Minua ei alunperin kiinnostanut tippaakaan Vuokatin tapainen, mielestäni "keinotekoinen" lomakeskus. Lasten kasvettua viihtymisen kannalta haastavampaan ikään, se on osoittautunut mainioksi lomakohteeksi. Ja tulee sitä varmasti olemaan vielä muutaman vuoden. Sitten teemme varmasti lomillamme jotakin muuta.

    VastaaPoista
  3. Hei Terhi! Kuulosti niiiin tutulta! Mekin olemme tehneet jo kaksi kertaa "viimeisen" matkan, jolla kaikki lapset ovat mukana. Sitten yllättäen (kun saivat itse valita) pojat lähtivät vielä kerran viime jouluna mukaan. Lapset eivät ymmärrä, miten arvokasta meille vanhemmille heidän seuransa on, ja niinhän sen kuuluu mennäkin. Silti tuntuu haikealta.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Preferita kommentistasi! Se tuntui lohdulliselta. Kyllä minäkin salaa uskon ja toivon, että vielä joskus lomailemme "kokonaisena" perheenä. Ehkä ainakin köyhää opiskelijaa joskus tulevina vuosina kiinnostaa vanhempien sponsoroima reissu.

    VastaaPoista