keskiviikko 15. helmikuuta 2012

ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN 2


Ollessamme köyhä opiskeleva nuoripari, pidimme tarkkaa kirjaa menoistamme. Kun muutuimme köyhäksi työssäkäyväksi pariksi, kirjaaminen vähitellen hiipui ja loppui viimein kokonaan. Joskus katselemme ihmeissämme tiliotteita ja luottokorttilaskuja ja ihmettelemme, minne kaikki rahat oikein menevät. Emmehän ole hankkineet pitkään aikaan oikeastaan mitään.

Vuoden vaihtuminen aina ryhdistää ihmistä ja niinpä mekin päätimme tammikuun alussa aloittaa tulojen ja menojen tarkan kirjaamisen excel-taulukkoon. Yrityksemme oli vilpitön, mutta homma epäonnistui alkuunsa. Jo 1.tammikuuta kaupan kuitti lensi marketin roskikseen, eikä miehellä ollut aavistustakaan paljonko rahaa oli mahtanut kulua. Kipinä uuden, järjestelmällisen elämän ideasta jäi kuitenkin elämään. Seurailen harvakseltaan pariakin talousaiheista blogia ja toisessa niistä mainittiin ohimennen Balancion-niminen ohjelma, jolle kaikki tiedot tuloista ja menoista voidaan noutaa suoraan pankki- tai luottokorttitilien tiedoista. Kokeilukuukausi on ilmainen ja minä innostuin heti. Parin päivän kuluttua sain aina epäluuloisen siippanikin luovuttamaan tunnistetietonsa.

Ohjelma on ihana! Se lajittelee suurimman osan menoeristä automaattisesti oikeisiin osastoihin. Tietenkin kysymyksessä on kone, eikä se voi tietää jos olet K-kaupasta ostanut kukkia ruokatavaroiden lisäksi. (K-kauppaan maksetut maksut kirjautuvat ruokamenoihin.) Klappi on kuitenkin niin pieni, ettei se haittaa. Toimivuutta lisää se, että kun kerran olet korjannut jonkin kirjauksen, niin ohjelma muistaa sen aina jatkossa. Myös kokonaan uusia luokkia voi luoda, Esimerkiksi minä erottelin kaikki mökkikulut omaksi luokakaseen. Oli kiinnostavaa nähdä, paljonko kahden asumuksen ylläpitäminen oikein maksaa.

Tottakai oman rahankäyttönsä näkeminen lahjomattomina, paljaina summina tuntuu myös armottomalta. Samalla on kuitenkin mahdollista löytää myös säästökohteita. Itse olin ällistynyt siitä, kuinka paljon rahaa vuodessa käytän kirjoihin. Kokeilkaa - jos uskallatte.

www.balancion.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti