keskiviikko 25. tammikuuta 2012

PIDÄTTEKÖ OSTEREISTA?

Sunnuntain Helsingin sanomissa ilmestyi Luokkakuvia-nimisen juttusarjan päätösosa. Sarjassa käsiteltiin yhteiskuntaluokkien merkitystä nyky-Suomessa. Viimeisen kirjoituksen aiheena oli luokkaerojen näkyminen ruokapöydän antimissa. Lehden mukaan se mitä syödään, on tullut erityisen tärkeäksi asiaksi koulutetulle keskiluokalle. Ruuan halutaan olevan terveellistä, luonnonmukaista, eettistä, esteettistä ja herkullista. Haastateltavina oli lauantaiostoksiaan tekevää yliopisto- ja kulttuuriväkeä. Suunnitteille oli herkkuja ainakin riistasta, ankanrinnasta ja kuhasta. Blinikausikin taitaa jo olla käsillä.

Jäin miettimään lukemaani. Olemmeko itse tuota koulutettua keskiluokkaa? Ehkä. Haluamme myös syödä terveellistä ja hyvän makuista ruokaa. Suosimme reilun kaupan tuotteita. Eroja kuitenkin löytyy. Kampasimpukat, fenkoli, hienot juustot ja karitsa eivät meidän perheessämme ole tavanomaista ruokaa edes viikonloppuisin. Ne kuuluvat juhlahetkiin. Viikottainen kauppalistamme on loppujen lopuksi tylsänpuoleinen: runsaasti vähärasvaisia maitotuotteita, kurkkuja, tomaatteja, paprikoita, salaattia, kohtuuhintaisia hedelmiä, paistijauhelihaa, broileria ja lohta, leipää, kinkkua, juustoa...

Itse pidän erityisen paljon perinteisistä arkikeitoista. Tullessani töistä väsyneenä ja nälkäisenä en tiedä parempaa, kuin lautasellinen höyryävää jauhelihakeittoa juustonäkkäri seuranaan.

3 kommenttia:

  1. Kyllä ihan perusruuat on parhaita! Vaikka välillä on hauskaa kokeilla ja maistella..

    VastaaPoista
  2. Soppa on hyvää! Rakastan kalakeittoa, hernekeittoa, jauhelihakeittoa, lihakeittoa, siskonmakkarakeittoa, kesäkeittoa, kaalikeittoa jne. Jos ruoan perusteella arvioidaan, kuulumme varmasti punaniskajunttien luokkaan, sillä minä en ole vielä koskaan syönyt yhtään rapua enkä edes tiedä, miltä kampasimpukka näyttää.

    VastaaPoista
  3. Riitta Sinikka ja Pirkko: Lieneekö peräti niin, että iän myötä haluaa kokea uudelleen lapsuuden makuja? Tähän ikään kun on varmaan ehtinyt maistella kaikkien maanosien ruokia (ihanaa!), mutta jollakin tavalla niiden elämysten myötä osaa nauttia myös suomalaisruokien yksinkertaisista mauista.

    VastaaPoista