keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

PIIRAKKAA PARANTUMISEN KUNNIAKSI
Olen selvästi tervehtymässä: ryhdyin tänään leipomaan. Syön toki herkkuja mielelläni vaikka sairaanakin, mutta todella kipeänä juoksutan perheenjäseniäni kaupassa toteuttamassa toiveitani. Mitä sairaampi on, sitä paremmin onnistuu oikkunsa toteuttamaan.

Tänään tuntui ensimmäistä kertaa siltä, etteivät kaikki voimat menneet työpäivästä suoriutumiseen. Tämän ylimääräisen energian suuntasin siis piirakan leipomiseen. Asialle löytyi jopa rationaalinen perustelu: pakastin on saatava tyhjemmäksi loppukeväänä vietettävien potentiaalisten perhejuhlien varalta. Mihin muuhun raparperikompottia voisi käyttää kuin tortun täytteeksi? Olisihan tyhjennyksen voinut aloittaa myös niistä lukemattomista aterioilta jääneistä keittoannoksista, joita hyvin voisi napata töihin evääksi. Mutta piirakka vain on jotenkin ehdottomasti kiehtovampi vaihtoehto. Sitäpaitsi eväslounaassa on huonoja puolia: juuri eväspäivinä työpaikalla on tarjolla erityisen hyvää ruokaa tai ainakin työkaverien eväät näyttävät niin herkullisilta, että itselle tulee ihan paha mieli.

Tekemäni piiras on perhekuntani perinteinen "paras mahdollinen vähimmällä mahdollisella vaivalla" -versio. Tässä resepti halukkaille:

 • 5 dl piimää tai jogurttia
 • 3 dl sokeria
 • 7 dl jauhoja (osa voi olla vaikkapa kaurahiutaleita)
 • 1 tl ruokasoodaa
 • 1 tl leivinjauhetta
 • ripaus vaniljasokeria
 • reilu loraus öljyä tai juoksevaa margariinia
 • 1 muna 

Sekoita kaikki aineet keskenään ja levitä uunipellille. Täytteeksi sopivat erityisen hyvin hillottu raparperi tai omanalohkot. Pinnalle vielä reilusti kookohiutaleita. Muitakin täytevaihtoehtoja voi kokeilla. Esimerkiksi punaherukat ja kaurahiutaleista tehty toscapinta on herkullinen yhdistelmä.

Kannattaa kokeilla!

4 kommenttia:

 1. Löytyipäs kiva blogi ja sinäkin olet erityisopettaja :) Olen intohimoinen leipuri vapaa-ajalla ja tätä ohjetta täytyy kokeilla. Mulla on blogissani arvonta ;)

  VastaaPoista
 2. Ihanan kuuloinen ohje. Kiva, että olet parantunut.

  VastaaPoista