torstai 30. kesäkuuta 2011

TOMAATINTAIMIA KUKKIEN SIJAAN



Tänään mieleeni jäi pyörimään päivän Helsingin sanomissa ollut toimittaja Kaja Kunnaksen artikkeli siitä, miten tavalliset latvialaiset ovat selvinneet maan talouskurimuksesta. Jutussa oli haastateltu samoja henkilöita kuin kaksi vuotta sitten, jolloin maan talous ajautui syöksykierteeseen. Joukossa olivat eläkeläinen, ministeriön virkamies ja opettaja. Palkkoja on leikattu noin kolmanneksella ja eläkeläisten työssäkäynti on kielletty.

Kaikki kolme haastateltua olivat joutuneet luopumaan monista asioista: tietokone oli saanut jäädä ostamatta, lapset olivat vaihtaneet harrastukset ilmaisiin. Hyötypuutarhaharrastus kukoistaa. Opettaja kertoi, että nykyään kukkien sijaan annetaan lahjaksi tomaatin taimia. Ihmiset ovat tarpeen vaatiessa edelleen neuvokkaita ja kekseliäitä.

Poikani ystävän vanhemmat olivat jokin aika sitten joutuneet yhtäaikaa työttömiksi. Uudet työpaikat olivat kyllä löytyneet, mutta huomattavasti pienemmällä palkalla. Tapahtuman jälkeen pohdimme perheen kesken, mitä tapahtuisi, jos vastaava sattuisi meidän kohdallemme. Lista olisi saman näköinen kuin latvialaisilla: lomamatkat ulkomaille jäädytettäisiin, harrastukset vaihdettaisiin halvempiin ja varmasti joutuisimme myös luopumaan kesämökistä. Paritaloasuntomme vaihtuisi luultavasti kerrostalokodiksi. Silti meistä kaikista tuntui, että peruselämä pysyisi ennallaan.

Todella vaikeassa kriisissä rajat tulisivat kuitenkin vastaan puutteellisten käytännön taitojen muodossa. En osaisi keittää saippuaa pula-ajan kokeneen äitini tavoin, enkä osaisi ommella lapselle takkia isän vanhasta ulsterista. Toivottavsti joudun kokemaan vain pieniä talouskriisejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti